Är du en träningsprodukt lille vän?

På GIH fick vi undervisning i forskningsetik men inte i etik och moral för tränare. Där finns utvecklingspotential för tränarlinjen. Yrkeskategorier som arbetar med människor, speciellt då det handlar om att ändra människors livsvillkor och hälsotillstånd (som exempelvis läkaryrket) kan ha mycket nytta av teoretiskt tänkande kring moralfrågor. En tränare som aldrig reflekterar över sitt förhållningssätt riskerar att göra saker som ha/on långt senare inte kan känna sig stolt över. Är det lämpligt att kalla sina medmänniskor för träningsprodukter? Skall en tränare uppmuntra storslagna ambitioner trots att det kan leda till bitter besvikelse? Är sportslighet oförenligt med - eller en förutsättning för elitidrott? Ibland tänker jag att den instrumentella människosynen har ett för starkt grepp över idrottens värld. Jag vill inte behandla mina aktiva som själlösa mitokondriemaskiner (som rutinmässigt hasplar ur sig förutsägbara meningslösheter när en sportjournalist ställer nonsensfrågor som om de vore riktade till en bäbis). En del av ett ansvarsfullt tränarskap är att tala med folk, och om folk, på ett värdigt sätt. Nästa nummer av Idrott & Kunskap kommer att handla om fusk och moral. Det skall bli intressant att läsa.

Engagemangets höga tröskel

”Ni borde ha försäljning av träningskläder på klubben.” säger en intet ont anande medlem i omklädningsrummet och utlöser en märkligt stark reaktion i mitt psyke. Vem menar du? Tänker jag förvirrat. Vem är denna ”ni” som borde ha försäljning?
En annan medlem saknade också försäljning av träningskläder för några månader sedan. Han pratade först med oss som jobbar på klubben och satte sedan upp listor i klubbens lokal där alla kunde skriva upp sig som ville köpa något från Budo & Fitness. Han samlade allas beställningar och fick ett mycket förmånligt pris av butiken när han gjorde en så stor beställning.
Samma behov utlöser i de här fallen två helt olika reaktioner och detta exempel illustrerar två olika sätt att förhålla sig till sin förening. Man kan antingen stå utanför föreningen (bildligt talat) och peka på brister, eller så kan man stå innanför och se utvecklingsmöjligheter. Den som står innanför tröskeln har insett vad det verkligen innebär att vara en medlem.
SKIFT är absolut INTE ett företag! Som medlem hos oss är du inte en kund. Du är den drivande kraften, du är den som skapar föreningen. Det är din kreativitet som formar verksamheten. Varje gång du tränar något av våra pass, varje gång du deltar i aktiviteter och på möten så skapas det som är SKIFT. Varje gång du kommer innanför dörren på klubben eller skriver i vår gästbok är du med och skapar SKIFT. Utan dig är föreningen ingenting.
Tröskeln i en förening kan vara hög och svår att ta sig över. Då är det jobbigt för den som är ganska ny eller den som är blyg att förändra och förbättra föreningens verksamhet. Då är det också jobbigt för den som står innanför tröskeln att få hjälp av sina klubbkamrater som står långt borta på andra sidan tröskeln. Tröskeln kan ibland växa till en ogenomtränglig mur. Det är i en sådan förening som alla eldsjälar brinner upp och de övriga bara klagar på att inget blir gjort.
Jag upplevde starkt hur projektet SM 2010 sänkte tröskeln i vår förening. Vi samlade våra krafter och bestämde oss för att vi skulle vara värd för landets viktigaste jujutsutävling och göra det bättre än någon annan någonsin hade gjort det. Då var det flera som klev in över tröskeln och visade sina kunskaper och kompetenser. Det gjorde mig lycklig. Det var ett bra exempel på föreningsliv.
Det underbara med föreningar är att det är dina behov och dina idéer som förverkligas. Föreningen är en resurs som du kan använda för att göra verklighet av dina vildaste fantasier (så länge dina vildaste fantasier inte motverkar föreningens syfte). Vill du ha TV-spelkvällar på klubben? Vill du bygga en bastu i omklädningsrummen? Vill du blogga om ditt liv som kampsportare? Då är SKIFT ditt nätverk och din plattform.
För att inte göra mig förvirrad i framtiden, kom alltid ihåg detta: SKIFT är inte ”ni”, SKIFT är ”vi”.
P.S. Exemplet med den intet ont anande medlemmen i inledningen är uppdiktat.
”Ni borde ha försäljning av träningskläder på klubben.” säger en intet ont anande medlem i omklädningsrummet och utlöser en märkligt stark reaktion i mitt psyke. Vem menar du? Tänker jag. Vem är denna ”ni” som borde ha försäljning?
En annan medlem ville också köpa träningskläder. Han pratade först med oss som jobbar på klubben och satte sedan upp listor i klubbens lokal där alla kunde skriva upp sig som ville köpa något från Budo & Fitness. Han samlade allas beställningar och fick ett mycket förmånligt pris av butiken när han gjorde en så stor beställning. Samma behov utlöser i de här fallen två helt olika reaktioner och detta exempel illustrerar två olika sätt att förhålla sig till sin förening.
Man kan antingen stå utanför föreningen (bildligt talat) och peka på brister, eller så kan man stå innanför och se utvecklingsmöjligheter. Tröskeln i en förening kan vara hög och svår att ta sig över. Då är det jobbigt för den som är ny eller den som är blyg att påverka föreningens verksamhet. Då är det tungt för den som står innanför tröskeln att få hjälp av sina klubbkamrater som står långt borta på andra sidan tröskeln. Tröskeln kan ibland växa till en ogenomtränglig mur. Det är i en sådan förening som alla eldsjälar brinner upp och de övriga bara klagar på att inget blir gjort.
Jag upplevde starkt hur projektet SM 2010 sänkte tröskeln i min älskade moderklubb SKIFT. Vi samlade våra krafter och bestämde oss för att vi skulle vara värd för landets viktigaste jujutsutävling och göra det bättre än någon tidigare hade gjort det. Då var det flera som klev in över tröskeln och visade sina kunskaper och kompetenser. Det gjorde mig lycklig. Det var ett bra exempel på föreningsliv.
Till alla medlemmar i SKIFT: Kom alltid ihåg att SKIFT är inte ”ni”, SKIFT är ”vi”.

Kommentera sport

Roberto Vacchi, Kim Hartman och Roger Pettersson är tre personer som jag länge har beundrat. Cykling, snooker och boxning är tre sporter som inte liknar varandra i så många avseenden. Men en sak har de gemensamt, de kommenteras av fantasiska röster.

Nu har jag själv fått tillfälle att pröva på denna svåra konst i samband med SM i jujutsu. Det var sannerligen inte lätt! I början kändes det faktiskt oerhört svårt. Under eftermiddagssändningen kom jag igång mycket bättre. Ett tag kändes det riktigt bra och jag fick mycket bra feeback. Finalmacherna finns nu på jujutsufederationens hemsida, då hade vi hållt på ganska många timmar och jag började bli lite trött men det funkade ändå hyfsat bra.

Om jag får tillfälle att göra det igen kommer det sitta som en smäck.

Kärt barn har många namn

Kataguruma, Firemans-throw, Kvarnkast och de närbesläktade Laatskast, Yoko-otoshi samt naturligtvis den Georgiska hulksnurren. Alla är de älskade varianter av huvudprincipen: "Se upp för kastet", "Vilket kaaaaaaaaaast?"

Alexander visade ett exempel under semifinalen H-69kg på SM. Se själv om du vågar.


Druvjuice

Människan är skapad för att röra sig. Du mår dåligt om du sitter still eftersom dina förfäder, hela vägen tillbaka till stenåldern har rört sig. Du äter godis för att deras näringstörstande kroppar drogs till socker. Du blir kär för att reproducera dina gener och skapa avkomma med samma rörelsebehov och samma sockersug som du. Dina handlingar är bara effekter av lagar som förklarar och dikterar. Allt som är kul kan förklaras med hänvisning till tråkigheter.

Maelstrom förklarar ingenting sådant för dig. Här skiter vi i naturlagarna! Träna tills din vattenflaska innehåller gudadryck. Träna tills varje andetag är en upplevelse värdig en depraverad oljeshejk. Låta hantlar skriva poesi i dina handflator. Låta skivstänger sjunga för dig när du pressar musklernas druvjuice. Träna tills ett matt leende är allt som dina mitokondrier kan generera. Njut av safternas ljuvliga syra.

Träna inte för dina grottmänniskor till förfäders skull, deras förbannade gener är ointressanta!
Träna för att det påminner dig om att du älskar världen.

Elden är lös

Inte nog med att aska regnar ned över Europa. Dessutom tränger en stickande röklukt nu in i mitt sovrum. Ett flerfamiljshus på Byvägen har brunnit i flera timmar. Ett stenkast härifrån. Rökutvecklingen har avtagit men ett bolmande moln syns fortfarande. Torbjörn Tännsjö är med i Petra Mede show.

Det är en spännande och farlig värld.

Med uppenbar känsla för benplock


Olle Treven, 10 år, vinner semifinalen på Svenska ungdomsligan BJJ 2010
 
En av de träningsmetoder som jag och mina tränarkollegor på SKIFT använder flitigt är "lyfta-fötterna-leken". En övning inspirerad av dynamisk systemteori och fristilsbrottning. Resultatet har blivit att flera av våra aktiva, speciellt våra yngre förmågor, har utvecklat en fin känsla för timing när det gäller att från stående byta nivå, skjuta in och plocka ner motståndaren på mattan. Daniél Mellado visade prov på det senast under Nordic Junior Cup, Julia Bellander senast på SKIFT invitational och Olle Treven idag på Svenska ungdomsligan BJJ. Han fick rungande applåder och glada hejarop för sin snygga och effektiva stil. De har alla en uppenbar känsla för benplock.

Paris Open vulkaniserat

Den svenska jujutsueliten och domarkåren tycks bli strandsatta i Sverige pga vulkaniska aktiviteter från Island. Bland andra SKIFT:s Alexander Ferm tvingas stå över årets Paris Open. Att bekämpa den uppretade Hefaistos kan bli för mycket även för en av världens bästa jujutsunationer.

Daniél och Agnes på Lilla sportspegeln


Jag har ägnat många år åt barnträning och det börjar verkligen ge resultat. Lilla sportspegeln visade i tisdags ett program med  kampsport som tema. De sände då inslaget med Daniél Mellado när han försvarade sin titel på Nordic Junior Cup. Daniél tillhör generationen som jag började träna enligt ett träningsupplägg inspirerat av Dynamiska systemteorin. I början fick jag verkligen vara kreativ för att gå från teori till praktik, det var mycket inspirerade. Ganska snart fick jag ännu mer inspiration då SISU idrottsböcker släppte "Effektiv Idrottsträning" av Jan-Ola Högberg. Han lyckas förmedla teorier om motorisk inlärning på ett mycket lättläst sätt, det visade sig att jag inte var ensam om att gilla DS-teorin. I studion hade Lillan även min gode vän och tränarkollega Agnes "Perola" Keskikangas och hennes capoeristas. Det var som vanligt en njutning att se och lyssna till capoeira.
Se inslaget på Lilla sportspegelns hemsida.

SM-guld på hemmaplan

Alexander
Min moderklubb och arbetsgivare SKIFT arrangerade SM i jujutsu 2010 i lördags och min just nu mest framgångsrike protegé Alexander "Crazy Kicker" Ferm vann SM som senior för första gången. Han tog guld på junior-SM 2008, silver som förstaårssenior 2009 och nu är han regerande svensk mästare. Jag har även tränat Christoffer Stuart - 69kg och Erik Tehler -77kg som båda placerade sig på hedrande fjärdeplatser i sina respektive viktklasser på SM. SKIFT bjöd på en snyggt inramad och underhållande tävling och för mig var det fantastisk att se den vision av tävlingen förverkligas som jag har haft i mina tankar i över ett års tid, tack till alla som hjälpte till att göra det möjligt.

En nedfärd i malströmmen

Namnet på denna blogg är hämtad från Edgar Allan Poe:s "A descent into the maelström". Æ har länge varit en av mina favoritbokstäver. Outsägligt mycket vackrare än bokstaven ä som nu ogenerat befläckar det svenska alfabetet med sina futtiga prickar. Därför vädrar jag här min exentriska sida och skriver ett blogginlägg bara för att få njutningen av att stava namnet på min blogg "mælstrom". Eller kanske "mælstrœm". Vackert, inte sant?

Torso

Här på maelstrom finner du ord som jag har hängt upp på den svettiga torso som brukar kallas träning. Ibland kallas den fysisk aktivitet, idrott, kroppskultur, sport, lek, aktiv livsstil eller någonting annat. Dessa ord är bra ord, viktiga ord. Ibland kommer jag att ha slängt upp orden slarvigt, som på en herrbetjänt med öppen och förlåtande famn, sent om en afton. Ibland omsorgsfullt, strykandes ömt minsta veck som på en älskad finskjorta. Jag arbetar som tränare, jag är inte bloggare, författare, journalist eller poet, därför kommer det säkert att bli fel ibland. Jag skall försöka att förlåta mig själv och hoppas att du kan göra det också. Ärligt talat så tror jag att det oftast kommer att bli rätt.


RSS 2.0