Engagemangets höga tröskel

”Ni borde ha försäljning av träningskläder på klubben.” säger en intet ont anande medlem i omklädningsrummet och utlöser en märkligt stark reaktion i mitt psyke. Vem menar du? Tänker jag förvirrat. Vem är denna ”ni” som borde ha försäljning?
En annan medlem saknade också försäljning av träningskläder för några månader sedan. Han pratade först med oss som jobbar på klubben och satte sedan upp listor i klubbens lokal där alla kunde skriva upp sig som ville köpa något från Budo & Fitness. Han samlade allas beställningar och fick ett mycket förmånligt pris av butiken när han gjorde en så stor beställning.
Samma behov utlöser i de här fallen två helt olika reaktioner och detta exempel illustrerar två olika sätt att förhålla sig till sin förening. Man kan antingen stå utanför föreningen (bildligt talat) och peka på brister, eller så kan man stå innanför och se utvecklingsmöjligheter. Den som står innanför tröskeln har insett vad det verkligen innebär att vara en medlem.
SKIFT är absolut INTE ett företag! Som medlem hos oss är du inte en kund. Du är den drivande kraften, du är den som skapar föreningen. Det är din kreativitet som formar verksamheten. Varje gång du tränar något av våra pass, varje gång du deltar i aktiviteter och på möten så skapas det som är SKIFT. Varje gång du kommer innanför dörren på klubben eller skriver i vår gästbok är du med och skapar SKIFT. Utan dig är föreningen ingenting.
Tröskeln i en förening kan vara hög och svår att ta sig över. Då är det jobbigt för den som är ganska ny eller den som är blyg att förändra och förbättra föreningens verksamhet. Då är det också jobbigt för den som står innanför tröskeln att få hjälp av sina klubbkamrater som står långt borta på andra sidan tröskeln. Tröskeln kan ibland växa till en ogenomtränglig mur. Det är i en sådan förening som alla eldsjälar brinner upp och de övriga bara klagar på att inget blir gjort.
Jag upplevde starkt hur projektet SM 2010 sänkte tröskeln i vår förening. Vi samlade våra krafter och bestämde oss för att vi skulle vara värd för landets viktigaste jujutsutävling och göra det bättre än någon annan någonsin hade gjort det. Då var det flera som klev in över tröskeln och visade sina kunskaper och kompetenser. Det gjorde mig lycklig. Det var ett bra exempel på föreningsliv.
Det underbara med föreningar är att det är dina behov och dina idéer som förverkligas. Föreningen är en resurs som du kan använda för att göra verklighet av dina vildaste fantasier (så länge dina vildaste fantasier inte motverkar föreningens syfte). Vill du ha TV-spelkvällar på klubben? Vill du bygga en bastu i omklädningsrummen? Vill du blogga om ditt liv som kampsportare? Då är SKIFT ditt nätverk och din plattform.
För att inte göra mig förvirrad i framtiden, kom alltid ihåg detta: SKIFT är inte ”ni”, SKIFT är ”vi”.
P.S. Exemplet med den intet ont anande medlemmen i inledningen är uppdiktat.
”Ni borde ha försäljning av träningskläder på klubben.” säger en intet ont anande medlem i omklädningsrummet och utlöser en märkligt stark reaktion i mitt psyke. Vem menar du? Tänker jag. Vem är denna ”ni” som borde ha försäljning?
En annan medlem ville också köpa träningskläder. Han pratade först med oss som jobbar på klubben och satte sedan upp listor i klubbens lokal där alla kunde skriva upp sig som ville köpa något från Budo & Fitness. Han samlade allas beställningar och fick ett mycket förmånligt pris av butiken när han gjorde en så stor beställning. Samma behov utlöser i de här fallen två helt olika reaktioner och detta exempel illustrerar två olika sätt att förhålla sig till sin förening.
Man kan antingen stå utanför föreningen (bildligt talat) och peka på brister, eller så kan man stå innanför och se utvecklingsmöjligheter. Tröskeln i en förening kan vara hög och svår att ta sig över. Då är det jobbigt för den som är ny eller den som är blyg att påverka föreningens verksamhet. Då är det tungt för den som står innanför tröskeln att få hjälp av sina klubbkamrater som står långt borta på andra sidan tröskeln. Tröskeln kan ibland växa till en ogenomtränglig mur. Det är i en sådan förening som alla eldsjälar brinner upp och de övriga bara klagar på att inget blir gjort.
Jag upplevde starkt hur projektet SM 2010 sänkte tröskeln i min älskade moderklubb SKIFT. Vi samlade våra krafter och bestämde oss för att vi skulle vara värd för landets viktigaste jujutsutävling och göra det bättre än någon tidigare hade gjort det. Då var det flera som klev in över tröskeln och visade sina kunskaper och kompetenser. Det gjorde mig lycklig. Det var ett bra exempel på föreningsliv.
Till alla medlemmar i SKIFT: Kom alltid ihåg att SKIFT är inte ”ni”, SKIFT är ”vi”.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0