"Crazy Kicker" nära pallen J-EM
Då Alex kastar folk från kontinenten som vantar omkring sig, då han plöjer igenom Europas starkaste startfält bland U-21:or. Då är hans tränare stolt.
Han besegrade tysken Andreas Knebl i första matchen, mycket tack vare en stark insats i kastdelen med bland annat en snygg uchimata. Belgaren i andra matchen slog han på "Full Ippon". Den ryska juniortruppen visade redan på J-VM 2009 att de var bra och det blev en ryss som såg till att Alex drog på sig en förlust, den skicklige Mger Manukyan tvingade sollentunabon att börja kämpa för brons istället för att gå efter guldet. Efter Manuhyan väntade Backer från Belgien, Alex vann med 8-4. Mot italienaren Luca Semeria visade Alex igen sin förmåga att kasta. Han vinner även den matchen på "Full Ippon". Sista matchen förlorade Alex i slutsekunderna, mot en ryss såklart, det var riktigt nära en mästeskapsmedalj den här gången. Men med tanke på hur säsongen har sett ut, med mycket skador, är jag ändå glad över hans prestation.
Som GI-dieten, fast med kolhydrater
Som stormens öga står du på platsen däromkring allt cirkulerar. Bredaxlad, en självsäker närvaro i rummet. En viss distans i ditt förhållningssätt till den brusande, pulserande staden. Styrketräning är finkultur innan den förfjantats. En kreativ aktivitet som utförs av kreativa människor. Här finns en intensivitet i själva utförandets ögonblick värdig en Jackson Pollock. Träning är som gastronomi, pretentiösa krogar serverar tillkrånglade trendrätter. Bra krogar serverar råvaror behandlade bara med gott handlag och respekt. Att stirra sig blind på biceps och bröst är som att hälla ketchup på vaktelägg.
Fagert spel
Många tänkare har observerat att det icke nödvändiga i idrott och lek tycks vara mycket centralt för upplevelsen (jfr. t.ex. Mikael Lindfelt om idrottens autonomi). En lek som leks för nyttans skull har en lite annorlunda karaktär än den spontana leken. Många beundrar Carolina Klüft för att hon lyfter fram glädjen även i elitidrottens värld. Kanske är det bara ett uttryck för svensk snobbism. Självklart har idrotten för många varit ett yrke som räddat dem från missär. Vi i Sverige kan vurma för fair play och en avslappnad attityd eftersom vi inte svälter när vi hamnar utanför prispallen (precis som de fina pojkarna i engelska internatskolor såg ner på arbetarklassens vinnarskallar när fotbollen var ung). Ändå tycker jag att Carolina har en poäng. Idrotten blir häftigare när man inte tar den på allt för stort allvar. Idrott i sin renaste form är en icke nödvändig aktivitet.
Naturen skyr vakuum
Så står det i Umbreto Eco:s underbara medeltidsskildring "Baudolino", så skrev Aristoteles och tycks få medhåll av kvantmekaniken. En viktig lärdom för oss tränare när vi skall ersätta ett beteende. När du vill att en elitaktiv skall sluta jaga upp sig över småsaker på tävlingsdagen, när du vill att en PT-kund skall sluta käka kakor till lunch, när du vill att din unga idrottstalang skall lägga av med en ovana i sitt tekniska utförande. Naturen skyr vakuum.
Du kan inte ersätta någonting med ingenting. Att bara säga "sluta med det där" är att be om en omöjlighet. Ibland kan adepten lyckas lösa problemet ändå, men du har då inte haft någon möjlighet att påverka VAD beteendet ersätts av. Kanske är det nya inte bättre än det gamla. Ibland är det lite svårare och adepten klarar det inte själv. Då har du bara påpekat någonting ganska uppenbart (ganska många vet redan att kakor är en olämplig lunch) och serverat din adept en känsla av personligt misslyckande. Om du verkligen vill hjälpa den här personen så skall du erbjuda ett alternativ, eftersom människan är en del av naturen och naturen skyr vakuum.
Medvetandets landskap i informationssamhället
Avsikten med denna bok är att beskriva den radikala normativitetens infallsvinkel, och därmed bygga vidare på det faktum att den goda ledaren är en konsekvent och kompromisslös varelse, som står mitt i den postmoderna världens malström. Hans projekt är i grunden revolutionärt: det handlar om att föregripa en framtid som kan bli verklighet, men att göra detta utifrån en förvissning om "kraften i det förflutna", i traditionen. /// Ole Fogh Kirkeby Ledarskapsfilosofi -Ett radikalt normativt perspektiv
En stor kampsportskommentator
Jag skrev tidigare om min debut som kampsportskommentator. Det finns en man vid namn Will Vanders som kommenterar brittiska Eurosports kampsportssändningar med ett sprudlande symbolspråk. Han blandar ogenerat högt och lågt till en salig sörja av brilljans och plumpheter. Han presenterar sin spoken-wordpoesi mot en bakgrund av titanlika kroppskollisioner och glittrande blodfyrverkeri. Han får dig att skratta, att rynka pannan, att skaka på huvudet. Han får dig att häpna. Se Will Vanders hyllningsvideo, se den och lyssna till en röst från den bortre sidan av det mänskliga psyket.